• Przepisy kulinarne dla oszczędnej gospodyni

Symbol: 13167840310
6.00
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 14
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 14
Kurer InPost 16.5
Dostępność 1 szt.
Waga 0.15 kg
ISBN 8320904943

Zamówienie telefoniczne: 698743087

Zostaw telefon

Jadwiga Łukasiak – Przepisy kulinarne dla oszczędnej gospodyni

Stan: dostateczny +

Uwagi: przybrudzenia, pożółkłe strony, wyblakły grzbiet, okładka lekko porysowana długopisem, otarcia

Obecnie, w warunkach niedoboru żywności na całym świecie. a także i w naszym kraju, racjonalność wykorzystania produktów żywnościowych jest ko­nieczna. Rozumie się przez to oszczędne gospodaro­wanie nimi i jak najlepsze wykorzystanie zawartych w nich składników odżywczych. Niniejsza broszurka ma za zadanie podpowiedzieć oszczędnym gospodyniom, jak można wykorzystać te produkty, które w wielu rodzinach są wyrzu­cane jako resztki czy surowce bezwartościowe. Treść broszurki powinna też stać się zachętą do wyzwalania własnej pomysłowości oraz do szukania nowych lub przypomnienia sobie zapomnianych pomysłów na potrawy oszczędne, a zdrowe i pełnowar­tościowe, w których znalazłyby zastosowanie resztki pozostałych produktów spożywczych. Szczególnie po­ moc taka wydaje się potrzebna młodym, niedoświadczonym gospodyniom. Książka składa się z trzech części. W części pierwszej, opisowej, znajdują się informacje dotyczące rodzajów surowców odpadowych i resztkowych, sposobu ich przechowywania i wykorzystania w domowym jadłospisie. Tu też zebrano wskazówki co do pra­ widłowego sporządzania potraw z tych surowców oraz uwagi o przyprawach ziołowych pozwalających urozmaicać potrawy. Część druga zawiera zestaw przepisów kulinarnych na potrawy z resztek nadających się do wykorzystania w życiu rodziny. Dowiemy się więc np. jak można wykorzystać czerstwe pieczywo, białko jajek, tłuszcz drobiowy, króliczy, wołowy, niektóre podroby, serwatkę, niektóre zielone części warzyw, włoszczyznę z wywaru, skórki drobiowe, wieprzowe, krew itp. Przepisy obiadowe, przekąskowe i kolacyjne opra­cowane są w zasadzie na 4 większe lub 5 mniejszych porcji. W przepisach na paszteciki, pierogi i knedle podano średnią liczbę sztuk gotowego wyrobu. Przepisy na potrawy ułożone są alfabetycznie, według nazwy surowca odpadowego wykorzystanego w przepisie. Jeśli pozostały nam białka, szukamy pod „B ” , jeśli warzywa z wywaru — pod „W ” . Dodatkowo ułatwia znalezienie przepisu

Dodatkowe informacje

Na życzenie przesyłamy dodatkowe zdjęcia książek.

Zapraszamy również do obejrzenia pozostałych aukcji. Codziennie dodajemy dużo nowych pozycji.

Istnieje możliwość odbioru książki w Bydgoszczy, na ulicy Gdańskiej 57.

Zakupione produkty wysyłamy najpóźniej w następnym dniu roboczym.

ISBN:
8320904943
Wydawnictwo:
Wydaw. Spółdzielcze
Tytuł:
przepisy kulinarne dla oszczędnej gospodyni
Autor:
J Łukasiak
Rok wydania:
1986
Liczba stron:
144 (2)
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci