-
Przepisy kulinarne dla oszczędnej gospodyni
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 14 |
Dostępność | 1 szt. |
Waga | 0.15 kg |
Kod kreskowy | |
ISBN | 8320904943 |
EAN |
Zamówienie telefoniczne: 698743087
Zostaw telefon |
Jadwiga Łukasiak – Przepisy kulinarne dla oszczędnej gospodyni
Stan: dostateczny +
Uwagi: przybrudzenia, pożółkłe strony, wyblakły grzbiet, okładka lekko porysowana długopisem, otarcia
Obecnie, w warunkach niedoboru żywności na całym świecie. a także i w naszym kraju, racjonalność wykorzystania produktów żywnościowych jest konieczna. Rozumie się przez to oszczędne gospodarowanie nimi i jak najlepsze wykorzystanie zawartych w nich składników odżywczych. Niniejsza broszurka ma za zadanie podpowiedzieć oszczędnym gospodyniom, jak można wykorzystać te produkty, które w wielu rodzinach są wyrzucane jako resztki czy surowce bezwartościowe. Treść broszurki powinna też stać się zachętą do wyzwalania własnej pomysłowości oraz do szukania nowych lub przypomnienia sobie zapomnianych pomysłów na potrawy oszczędne, a zdrowe i pełnowartościowe, w których znalazłyby zastosowanie resztki pozostałych produktów spożywczych. Szczególnie po moc taka wydaje się potrzebna młodym, niedoświadczonym gospodyniom. Książka składa się z trzech części. W części pierwszej, opisowej, znajdują się informacje dotyczące rodzajów surowców odpadowych i resztkowych, sposobu ich przechowywania i wykorzystania w domowym jadłospisie. Tu też zebrano wskazówki co do pra widłowego sporządzania potraw z tych surowców oraz uwagi o przyprawach ziołowych pozwalających urozmaicać potrawy. Część druga zawiera zestaw przepisów kulinarnych na potrawy z resztek nadających się do wykorzystania w życiu rodziny. Dowiemy się więc np. jak można wykorzystać czerstwe pieczywo, białko jajek, tłuszcz drobiowy, króliczy, wołowy, niektóre podroby, serwatkę, niektóre zielone części warzyw, włoszczyznę z wywaru, skórki drobiowe, wieprzowe, krew itp. Przepisy obiadowe, przekąskowe i kolacyjne opracowane są w zasadzie na 4 większe lub 5 mniejszych porcji. W przepisach na paszteciki, pierogi i knedle podano średnią liczbę sztuk gotowego wyrobu. Przepisy na potrawy ułożone są alfabetycznie, według nazwy surowca odpadowego wykorzystanego w przepisie. Jeśli pozostały nam białka, szukamy pod „B ” , jeśli warzywa z wywaru — pod „W ” . Dodatkowo ułatwia znalezienie przepisu
Dodatkowe informacje
Na życzenie przesyłamy dodatkowe zdjęcia książek.
Zapraszamy również do obejrzenia pozostałych aukcji. Codziennie dodajemy dużo nowych pozycji.
Istnieje możliwość odbioru książki w Bydgoszczy, na ulicy Gdańskiej 57.
Zakupione produkty wysyłamy najpóźniej w następnym dniu roboczym.
- Producenci